Nezhodné výrobky
Vypracovanie smernice nezhodných výrobkov pre potravinársku výrobu, sklady a prevádzky všetkých typov, ktoré svoje produkty umiestňujú na trh.
Vypracovanie smernice nezhodných výrobkov pre potravinársku výrobu, sklady a prevádzky všetkých typov, ktoré svoje produkty umiestňujú na trh.
Na každej prevádzke je riziko vzniku nezhodných výrobkov, ktoré sa určitým spôsobom musia spracovať alebo eliminovať.
Definícia nezhodných výrobkov vychádza zo samotného názvu „nezhoda“ čiže výsledný produkt alebo ešte niektorá z fázy jeho spracovania nesúhlasí s požadovanými parametrami.
Smernica pre nezhodné výrobky nadväzuje na nekvalitné alebo nebezpečné produkty, ktoré na prevádzke vznikajú a nie sú podľa požiadaviek legislatívy, úradov hygieny a samotných prevádzkovateľov. Nebezpečné výrobky sa delia do niekoľkých kategórií a môžu vzniknúť na prevádzke kedykoľvek. Smernica je vypracovaná na to, aby sa zabezpečilo vhodné a bezpečné prostredie pre prípravu potravín, pokrmov a potravinárskych produktov, ktoré sú bezpečné na konzumáciu a neobsahujú žiadne nečistoty, kontaminanty ani škodlivé mikroorganizmy.
Tento systém sa spracováva na mieru pre jednotlivú prevádzku podľa typu prevádzky, procesov a činností, ktoré sa na prevádzke vykonávajú, ako i technologických zariadení, ktorými daná prevádzka disponuje, pomocných prístrojov, náradia, personálu prevádzky a ďalších faktorov, ktoré na to vplývajú. Plán obsahuje všetky náležitosti, pokyny, usmernenia a prípravky, ktoré sa aplikujú na prevádzke.
Nezhodné výrobky sa objavujú hlavne vo výrobných procesoch potravinárskej výroby.
Smernica pre nezhodné výrobky sa vypracováva buď samostatne, ale väčšinou ako podporná smernica HACCP plánu a dopĺňa systém vysledovateľnosti potravín. Tento dokument je potrebné mať vypracovaný a aplikovaný ku dňu otvorenia prevádzky, hlavne v prípade prevádzok alebo potravinárskej výrobky, kde sa produkty distribuujú na trh.
Smernica nezhodných výrobkov je jednou z viacerých dokumentov vyžadovaných pri schválení prevádzky, ako aj požiadavky aplikácie počas chodu prevádzky. Okrem nej sú požadované aj ďalšie dokumenty.
Dokument, ktorý analyzuje nebezpečenstvá a určuje kritické kontrolné body na prevádzke v celom procese, ktoré je potrebné monitorovať a sledovať. Na základe preventívnych a nápravných opatrení zabezpečí, aby výsledný produkt bol bezpečný, ako zo zdravotného, tak aj kvalitatívneho hľadiska.
Je to dokument, ktorý popisuje celý proces prebiehajúci na prevádzke, od samotného začiatku, teda príjmu surovín až po expedíciu finálnych výrobkov odberateľovi/zákazníkovi, s ohľadom na všetky technologické procesy, vstupy, infraštruktúru a personál prevádzky.
Systém vysledovateľnosti je dokument, ktorý stanovuje spôsob sledovania potravín alebo látok, ktoré sú určené na pridávanie do potravín vo všetkých stupňoch výroby, spracúvania a distribúcie, teda v celom potravinovom reťazci, od farmy až po stôl.
Poriadok, ktorý popisuje typy meradiel, ktoré existujú, a ktoré sa na jednotlivých typoch prevádzky musia nachádzať. Stanovuje postup a spôsob merania jednotlivých parametrov na prevádzke stanovených legislatívou (teplota, vlhkosť, hmotnosť,…) a povinnosti evidencie.
Plán čistenia a dezinfekcie prevádzky, ktorý jasne určuje postupy čistenia a dezinfekcie všetkých častí prevádzky, frekvenciu a spôsob čistenia a dezinfekcie, ako aj postupy aplikovania jednotlivých čistiacich a dezinfekčných prípravkov, ktoré sa používajú.
Ako jeden z nadväzujúcich dokumentov na HACCP, v prípade potravinárskej výroby je povinným dokumentom a môže byť vyžadovaný pri kontrole.
Povinnosť spracovania tejto smernice vyplýva zo systému kritických kontrolných bodov.
Spracovanú a implementovanú smernicu pre nezhodné výrobky musí mať každý prevádzkovateľ (fyzická alebo právnická osoba), ktorá akýmkoľvek spôsobom manipuluje s potravinami. Smernica nezhodných výrobkov priamo nadväzuje na HACCP systém a je jeho podporným dokumentom na vylúčenie nekvalitných alebo zdraviu nebezpečných produktov.
V prípade nekompletnosti alebo absencie tejto smernice môže byť kontrola dokumentov vyhodnotená ako nepostačujúca.
Dokument pre nezhodné výrobky je podpornou smernicou HACCP plánu a slúži ako nástroj na vylúčenie, obmedzenie alebo likvidáciu nebezpečných alebo nekvalitných surovín, rozpracovaných alebo finálnych produktov. Za nesprávne implementovanú dokumentáciu, ako aj jej nedodržiavanie na prevádzke, hrozia pokuty ako je uvedené aj v prípade HCCP.
Rozsah dokumentu býva väčšinou podobný ako pri potravinárskej výrobe, ale vždy môže byť jeho obsah iný v závislosti od prevádzky.
Rozsah dokumentu je variabilný a závisí od viacerých faktorov.
Vypracovanie smernice nezhodných výrobkov je možné a vyhovujúce pre všetky prevádzky v rámci potravinárstva a gastronómie, ale hlavne je to nevyhnutné v prípade potravinárskej výroby alebo skladov, kde sa finálny výrobok umiestňuje na trh pre konečného spotrebiteľa. Je to hlavne z dôvodu, aby sa zabezpečila ochrana zdravia konzumenta, a aby sa nebezpečné či nekvalitné výrobky nedostali k spotrebiteľovi.
Otázky, ktoré sa pýtate na začiatku spolupráce. Dodatočné otázky sú už odlišnejšie, a na tie radi odpovieme telefonicky alebo emailom.
Smernicu nezhodných výrobkov vypracovávame pre všetky typy prevádzok, v ktorých sa daná smernica vyžaduje a aplikuje, bez ohľadu na kapacitu a činnosti, ktoré sa na prevádzke využívajú a vykonávajú.
Smernicu pre nezhodné výrobky vieme urobiť buď na diaľku, alebo aj na základe osobného stretnutia. V prípade vypracovania dokumentácie na diaľku na základe podkladov, ktoré si od Vás vypýtame, vypracujeme smernicu presne na mieru na Vašu prevádzku, ako aj v prípade osobného stretnutia. Rozdielom v prospech spracovania na diaľku je rýchlejšie a lacnejšie spracovanie.
V prípade potreby prídeme osobne za Vami podľa dohody.
Dokumentáciu pre nezhodné výrobky vieme spracovať do niekoľkých dní, avšak maximálna doba spracovania dokumentácie je jeden týždeň.
Smernica nezhodných výrobkov sa priamo týka vyradenia a likvidácie nekvalitných, nebezpečných alebo zdraviu škodlivých surovín alebo potravín vo všetkých fázach výroby od pestovania, príjmu, spracovania až po finálny výrobok v sklade. Nadväzuje na HACCP systém, ktorý je založený na preventívnych, ale aj nápravných opatreniach a kritických kontrolných bodoch, ktoré je potrebné monitorovať. V prípade nedodržania daných limitov môže vzniknúť nezhodný výrobok, čiže smernica je podporným dokumentom HCCP.
Smernica nezhodných výrobkov je určená pre prevádzky, v ktorých sa potraviny skladujú, distribučné centrá a potravinárske výroby, kde sa potraviny vyrábajú a ďalej expedujú, buď ako surovina pre ďalšiu výrobu alebo konečného spotrebiteľa. Táto smernica je určená pre všetky typy a veľkosti prevádzok, bez ohľadu na typ suroviny alebo tovaru, ktorý sa tu skladuje alebo vyrába.
Kontaktovať nás môžete kedykoľvek cez pracovný týždeň, víkend či sviatok, prostredníctvom emailu, telefonicky alebo kontaktného formulára na webovej stránke.
This will close in 0 seconds