Havarijný plán
Vypracovanie havarijného plánu pre potravinársku výrobu, sklady a všetky prevádzky, ktoré umiestňujú svoje produkty na trh.
Vypracovanie havarijného plánu pre potravinársku výrobu, sklady a všetky prevádzky, ktoré umiestňujú svoje produkty na trh.
Plán alebo smernica určujúca jednotlivé postupy riadenia a správania sa v krízových a mimoriadnych situáciách.
Na každej prevádzke môže za nečakaných okolností vzniknúť mimoriadna situácia, častokrát ohrozujúca bežné procesy na prevádzke alebo životy ľudí.
Havarijný plán je smernica alebo plán riadenia kritických situácií na prevádzke, ktoré vznikajú za nepredvídateľných okolností. Zahŕňa postupy, procesy a kroky ako sa riadiť, keď vznikne podobná situácia (povodeň, výpadok elektriny, vyhrážanie, teroristická hrozba,…) a tiež ako zaistiť všetky činnosti na prevádzke na zachovanie ľudského zdravia a života, ako i zabezpečenie produktov, ktoré sa tu vyrábajú.
Povinnosť vypracovania havarijného plánu nemá každá prevádzka, pri niektorých prevádzkach to závisí od charakteru činností.
Havarijný plán je nevyhnutné vypracovať hlavne v prípade väčších prevádzok, kde sa vyrábajú potraviny, ktoré sa distribuujú ďalším prevádzkovateľom ako surovina, polotovar alebo potravina, a taktiež aj na trh pre konečného spotrebiteľa, a to najneskôr ku dňu otvorenia prevádzky.
V prípade niektorých prevádzok je táto dokumentácia povinná a absencia tohto typu dokumentu môže viesť k sankciám od štátnych orgánov, prípadne odberateľov.
Povinnosti niektorých dokumentov vyplývajú z legislatívy, kým iné sú na zvážení prevádzkovateľa.
Havarijný plán musí mať spracovaný, aplikovaný a otestovaný každý prevádzkovateľ (fyzická alebo právnická osoba), ktorý vyrába, skladuje alebo distribuuje potraviny na trh. Nevyhnutnosť aplikácie havarijného plánu určuje legislatíva, požiadavky z trhu, dodávateľsko – odberateľské vzťahy, ako i štátne orgány.
Dôsledky nesprávneho spracovania, prípadne absencie vždy určujú kontrolné orgány alebo odberateľ v závislosti od daných podmienok.
Pokuty pre nevypracovaný, neimplementovaný alebo zle vypracovaný havarijný plán sú určené v dodávateľsko – odberateľských vzťahoch alebo legislatíve.
V závislosti od komplikovanosti procesov a veľkosti prevádzky sa určí aj rozsah dokumentu.
Rozsah závisí od dohody s našou spoločnosťou po konzultáciách.
Pre Vašu prevádzku potrebujete vypracovať havarijný plán spolu s evidenciami. Táto smernica väčšinou dopĺňa systém vysledovateľnosti, taktiež býva prepojená so smernicou nezhodných výrobkov, keďže v prípade krízových a havarijných situácii častokrát dochádzka k znehodnoteniu a narušeniu kvality a bezpečnosti surovín a potravín, ktoré sa nachádzajú buď na prevádzke v sklade alebo u odberateľa na trhu, či konečného spotrebiteľa. Preto je nevyhnutné mať vypracovaný postup riadenia krízových situácií, sťahovania dotknutých šarží, ich zaistenia a následnej likvidácie na zaistenie bezpečnosti.
Nižšie nájdete často kladené otázky od našich zákazníkov, ale v prípade potreby radi povieme viac.
Havarijný plán vypracujeme pre všetky typy prevádzok od najmenších po tie najväčšie medzinárodné, bez ohľadu na typ vyrábaných alebo skladovaných produktov, a taktiež aj zložitosť procesov a činností vykonávaných na daných prevádzkach.
Rovnako ako v prípade ostatných smerníc a služieb, ktoré ponúkame, vieme túto smernicu spracovať dvomi spôsobmi – buď na diaľku cez internet (email, mobil) na základe získania informácií a zaslania podkladov z Vašej strany alebo pri osobnom stretnutí. V oboch prípadoch je dokumentácia šitá presne na mieru na Vašu prevádzku. V prípade výjazdu sa vieme stretnúť na vopred dohodnutom mieste alebo priamo na prevádzke, kde vieme urobiť vstupnú kontrolu alebo audit za poplatok, ktorý sa vopred stanoví.
Tento plán vieme spracovať do niekoľkých dní, maximálne však do 2 týždňov.
Tento plán môže byť spracovaný ako samostatná smernica, ale samozrejme, častokrát býva prepojený s HACCP systémom, ale aj systémom vysledovateľnosti a smernicou nezhodných výrobkov, kde sa dohliada na dodržiavanie a zabezpečenie všetkých parametrov bezpečnosti potravín a rizík fyzikálneho, chemického, biologického alebo mikrobiologického pôvodu súvisiaceho s havarijnou situáciou.
Tento plán je určený prevažne pre prevádzky alebo podniky, ktoré skladujú, distribuujú, vyrábajú alebo uvádzajú potraviny na trh, buď pre veľkoodberateľov alebo konečného spotrebiteľa.
Kontaktovať nás môžete kedykoľvek behom týždňa, ako i cez víkend či sviatok, prostredníctvom uvedeného emailu, mobilu alebo kontaktného formulára na webovej stránke.
This will close in 0 seconds